top of page

חיל הים ומורשתו

חיל הים הישראלי הוא הזרוע הימית של צה"ל ומבצע את מרבית הפעילות הצבאית של ישראל בזירה הימית. בראש החיל עומד קצין בדרגת אלוף ומפקד חיל הים הנוכחי הוא אלוף אלי שרביט. בחודש אוקטובר 2014, קבע מפקד חיל הים דאז את המונח זרוע הים כשמו הרשמי של החיל.

היחידות המבצעיות בחיל הים הישראלי הן: שייטת ספינות הטילים - שייטת 3, שייטת הצוללות – שייטת7 , הקומנדו הימי - שייטת 13פלגות הדבורים, היחידה למשימות תת-מימיותיחידת סנפיר להגנת נמלים ויחידת אביר הים המפעילה כלי שיט בלתי מאוישים. בעבר היו לחיל הים גם: שייטת המשחתות ,שייטת הנחתותשייטת הטרפדות, יחידה 707יחידת הנצלה ימית ויחידה 788 שפעלה בכנרת.

בשנת 2004 שירתו בחיל הים 6,500 חיילים שמתוכם כ 900 קצינים. יחידות הקומנדו של חיל הים כללו כ-300 לוחמים.

מספר כלי שיט ללחימה בצי הישראלי הוא כשליש מחיל הים המצרי. במונחים גלובליים הצי הישראלי קטן מאוד, הן מבחינת גודלו הכללי והן מבחינת הדחק ספינותיו — הספינות הכי גדולות בו הן בגודל קורבטה - ספינת טילים מדגם סער 5. כשלושה אחוזים מתקציב הביטחון של ישראל מוקצים לחיל הים. כיום, עם הצרכים הגוברים להגנת המרחב הימי של ישראל עם גילוי מאגרי הגז הרחוקים למעלה ממאה ק"מ מן החוף, נמצא חיל הים בהליך התעצמות משמעותי כשבראשו רכישת צוללות מודרניות וספינות טילים חדשות מדגם סער 6. 

חיל הים היה שותף פעיל בכל מלחמות ישראל. עם מבצעי הדגל של החיל נמנים: הטבעת אניית הדגל של הצי המצרי ה"אמיר פארוק" ב 1948, שביית המשחתת המצרית "איברהים אל אוול" במלחמת סיני ב 1956,קרב רומני בצפון סיני במלחמת ששת הימים ב 1967, פעולת הקומנדו הימי בנמל פורט סעיד במלחמת יום הכיפורים ב 1973, הפשיטה על האי גרין בדרום סיני ב 1969,   פשיטה משוריינת במלחמת ההתשה בסיני, מבצע אסקורט (רביב) ב 1969, מבצע הקומנדו אביב נעורים בבירות ב 1973,  קרב לטקיה מול חופי סוריה ב 1973, והשמדת ספינות טילים מצריות באזור פורט סעיד במלחמת יום הכיפורים, הנחיתה בחוף אל-אוואלי במלחמת לבנון הראשונה ב 1982, לכידת ספינות שהובילו נשק לארגוני טרור ועוד רבים אחרים. כמו כן עוסק חיל הים במשימות של ביטחון שוטף לאורך חופי ישראל וחופי רצועת עזה.

חיל הים ספג אבדות במספר מקרים שהתפרסמו: טיבוע המשחתת אח"י אילת בשנת1967, טביעת ואבדן הצוללת אח"י דקר בשנת 1968, אסון השייטת בלבנון ב 1997, והפגיעה בסטי"ל אח"י חנית מטיל של חיזבאללה במהלך מלחמת לבנון השנייה ב 2006 . במלחמת ששת הימים פגעו בשוגג טרפדות ומטוסים של צה"ל באוניית הביון האמריקאית ליברטי, שסיירה בקרבת חופי סיני ונחשדה כאונייה מצרית. בתקרית נגרמו אבידות רבות לאנשי צי ארצות הברית.

מפקד חיל הים לשעבר, אלוף עמי אילון, הגדיר את משימת החיל בסיסמה: "חוף בטוח וים פתוח". בשל מצבה הגיאופוליטי, מייחסת ישראל חשיבות רבה לחופש השיט ממנה ואליה. כ-97% מהסחר הבינלאומי מישראל ואליה נעשה דרך הים. בנוסף, אזורי החוף בישראל מיושבים בצפיפות וחשופים לפגיעה מהים. לאור זאת מוגדרים תפקידיו העיקריים של חיל הים כהגנה על חופי המדינה והבטחת חופש השיט לחופי ישראל.

כיום לוקח חיל הים חלק פעיל ומשמעותי בחירום ובשגרה, בביטחון השוטף באזורים הקרובים לחופי הארץ ואף באזורים מרוחקים יותר.

Screen Shot 2019-09-26 at 12.30.56.png

בוא אלינו, אלינו לים – כרזה של חיל הים (תצלום: שקד קמחי)

Screen Shot 2019-09-26 at 12.32.27.png

צוללת חיל הים מדגם "דולפין" במפרץ חיפה (תצלום: רויטרס)

שייטת 13 - הקומנדו הימי

שייטת 13 היא יחידה עילית של חיל הים הפועלת בים, ביבשה ובאוויר בשלל פעילויות מיוחדות ונועזות. בסיס היחידה ממוקם בעתלית, באחד המפרצים היפים בארץ, ובשטחו נמצא גם המבצר הצלבני של עתלית ושרידי נמל ועיר חוף מרשימים. 

השייטת עוסקת בפעילות מבצעית מעבר לקווי האויב למטרות שונות, בהן פגיעה אסטרטגית בנמלי אויב ובמתקנים חיוניים בעת מלחמה, ואיסוף מודיעין איכותי על פעולות ומהלכי האויב.

השירות ביחידה משלב הכשרת חי"ר ארוכה ומקיפה עם התמחות והתמקצעות בלוחמה ימית, בצלילה ובהפעלת כלי שיט מיוחדים. היחידה זכתה מספר פעמים בפרס הרמטכ"ל על תרומתה ללחימה בטרור, על פיתוח יכולות מבצעיות חדשניות ועל הקניית נורמות התנהגות גבוהות של מצוינות וחתירה לניצחון. צוותי הלחימה של שייטת 13 נדרשים למגוון יכולות והכשרות כדי לבצע את משימותיהם, ולכן ההכשרה היא ארוכה ומקיפה. בין היתר מתמחים הלוחמים בלוחמת חי"ר, בלוחמה בטרור ובלוחמת גרילה, בצניחה מבצעית, בשיטות תקיפה ימית ובפשיטה מהים.

השייטת מפעילה צלפים ומשתתפת בלחימה יבשתית טיפוסית ללוחמי חיל רגלים. מוטו היחידה הוא "כעטלף המגיח בעלטה, כלהב המבתר בדומיה, כרימון המנפץ ברעם". בעשורים האחרונים המוניטין של שייטת 13 עלו באופן ניכר, וכיום היא נחשבת לאחת מיחידות הקומנדו הטובות ביותר בצה"ל ולאחת מיחידות הכוחות המיוחדים הטובות בעולם, והיא משתתפת באימונים עם יחידות מקבילות מצבאות זרים, כמו אריות הים של צי ארצות הברית (Navy Seals) וה-SBS הבריטית.

Screen Shot 2019-09-26 at 12.35.17.png

לוחמי שייטת 13 (תצלום: דובר צה"ל)

bottom of page