top of page

"השביל הזה הוא שביל מנצח"

בן זלצמן - Nature walk, מורה דרך ומדריך טיולים ומסעות בארץ, הוביל לראשונה קבוצת מטיילים על שביל הים וחזר עם לא מעט חוויות.

בן, שחביבים עליו במיוחד שבילים ארוכים בארץ, פנה אלינו זמן קצר לאחר ששמע על השביל, וסיפר לנו על ההכנות שהוא עושה כדי להוביל קבוצות לאורך כל השביל, בארבע פעימות של שלושה ימים.

בחודש שעבר הוא הוביל את הקבוצה הראשונה שלו, לאורך שלושה ימים, מראש הנקרה ועד חורשת לימור בעתלית.

בהתאם לאופי מיטיב הלכת של הקבוצה, בן חילק את הצעידה על השביל כך שכל מקטע יהיה באורך של כ-20 ק"מ. "ההליכה עבורם הייתה יחסית קלה ולא אינטנסיבית מדי. זאת קבוצה של גילאי 50 פלוס שמטיילת איתי כבר שנתיים, בסדרת מסעות על שבילים ארוכים בארץ . הצעתי להם הפעם את שביל הים, הם לא שמעו עליו ומאוד שמחו להכיר שביל חדש. הקונספט של הליכה לאורך הים מקצה אחד של הארץ לקצה השני, משך אותם במיוחד".

פריצת דרך של המאה ה-21

 

 

"החיבור שלי לשביל הוא מתוך דרך הים ההיסטורית שחיברה בין מצרים העתיקה למסופוטמיה דרך ארץ ישראל. מה שמעניין הוא שהדרך הזאת לא עברה על החוף עצמו, אזור שהיה רווי ביצות, אלא מזרחית אליו. אני מרגיש ששביל שעובר שוב לאורך הים, אחרי כל כך הרבה שנים, הוא פריצת דרך היסטורית של המאה ה-21... וזה בנוסף לכל כך הרבה קונוטציות חיוביות שיש לים.

"למעט הדרכות נקודתיות, לא יצא לי כמעט להדריך על הים. התחלתי לחקור ומצאתי המון מידע באתר השביל, ששימש אותי גם בהדרכות עצמן. יצאתי לסיורי הכנה וגיליתי שיש לא מעט חלקים שלא הכרתי, אבל המידע היה לא רק על המקומות לאורך החוף, אלא גם על נושאים כלליים כמו המרחב הימי של ישראל, איך בנוי אזור החוף ועוד".

היום הראשון: מראש הנקרה עד עכו

"למרות שמדובר באנשים שכבר טיילו הרבה בארץ ובעולם, זאת הייתה חווייה גם עבורי וגם עבורם להגיע איתם למקומות לחלוטין לא מוכרים, לדוגמה – כל רצועת החוף מראש הנקרה עד שבי ציון, האנדרטה ללוחמי השייטת ולספר את הסיפור – היה לי ממש נעים לחדש להם".

איפה ישנתם?

"בלילה הראשון במלון ערבסק בעכו, ובלילה השני בשכונת בת גלים בחיפה, במלון Sea-shell. אני גם דאגתי לכל המעטפת של הקפצת המזוודות,  וארגון האוכל למהלך המסלול".

איפה עצרתם לאכול במהלך המסלול?

"ישבנו על החול עצמו מול הים, היה לנו הכי כיף ככה. למרות שלא חסרו מקומות ישיבה מסודרים לאורך השביל, למשל בטיילת נהריה היפה".

איזו חוויה מהטיול זכורה לך במיוחד?

"על פי התחזית, היה אמור להיות גשם בכל ימי הטיול, ובכל זאת יצאנו לדרך. בסופו של דבר, הגשם ירד מזרחית לנו, ועל החוף כמעט ולא ירד. באזור חצרות יסף, כמה קילומטרים לפני עכו, התחיל בכל זאת טפטוף, מה שגרם לנו לעצור מול הים, עשינו תרגיל של הודיה עם השקט ורעש הגלים, ופתאום ראינו קשת מטורפת שליוותה אותנו כל הדרך עד סוף המסלול. זה היה פשוט מרגש לדעת שלמרות שאנחנו במרחק של כמה דקות בלבד מכביש סלול, אנחנו בעצם בלב הטבע, עטופים בים מצד אחד ובקשת המרהיבה מהצד השני".  

היום השני: מעכו עד חיפה

 

"ביום הזה הלכנו על החוף עד לנחל נעמן, ומאותו רגע כבר לא ראינו את הים, כי עשינו מעקף גדול של רפאל

והקריות. הלכנו לאורך נחל נעמן, מסלול יפה בפני עצמו, עד לקריית ביאליק ומשם לקחנו מטרונית לעיר התחתית של חיפה, שם עשינו סיור שהתקשר לים במובן של עיר נמל".

 

היום השלישי: מחיפה עד עתלית 

"הלכנו מחוף בת גלים דרך חופי חיפה היפים, כל אחד עם הייחוד שלו, והמשכנו אל מחוץ לעיר לחופים הפראיים יותר עד חוף המבצר בעתלית, שם פנינו מזרחה לחירבת קרתא כדי לעקוף את הבסיס הצבאי, וסיימנו בחורשת לימור". 

איזה טיפ יש לך למטיילים על השביל?

"בחלקים החוליים הכי כיף להוריד נעליים וללכת יחפים על החול. וכשלא קר מדי – אני גם ממליץ להיכנס למים, כמובן בחופים המוכרזים. מבחינת עונות השנה – כל העונות מתאימות, בקיץ כמובן אחרי הצהריים".  

המקטע הבא של הקבוצה יהיה מעתלית עד נתניה, בחפיפה עם שביל ישראל. בעקבות ההצלחה, בן מתכוון להציע את השביל לקבוצות נוספות.

"שביל הים בעיניי הוא שביל מנצח כי יש מאחוריו סיפור שלם. כששומעים את השם שלו זה מייד מפעיל את הדמיון ומייצר רגש והרבה קונוטציות נעימות ומזמינות של מרחבים ושקט. זה לא עוד מסע שאין לו יעד ספציפי אלא הרפתקה שיש לה מסגרת, ואני יודע שאני חלק ממשהו גדול, ושאני בידיים טובות".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

מטיילים על שביל חולי.jpg
בן מדריך בנחל נעמן.jpg
bottom of page